2013. április 27., szombat

Gyerekjáték a főzés - Janssons frestelse

Ma bemutatjuk a kedves blogolvasóknak, hogy a főzés gyerekjáték! 
Eri és Marci mesterszakácsok egyik este vacsorát készítettek nekünk, amit Anya gondosan fotódokumentált, így készült el ez a "képes recept".

Az étel neve Janssons frestelse, magyarul "Jansson megkísértése". A wikipedia is csak találgat, hogy ez a név most honnan is ered, de nem igazán leszünk okosabbak. Talán mindegy is a név, magyarul halas hagymás tejszínes krumplit fogunk készíteni.

Hozzávalók:
8 db közepes burgonya
3-4 fej hagyma
1 doboz szardella sós lében (ansjovis vagy anchovies) 
1/2 liter tejszín
zsemlemorzsa (finomszemcsés)
a tálaláshoz tejföl 





 











Meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük a burgonyát.



  



A hagymát megtisztítjuk és csíkokra szeleteljük. 
 

Egy lapos serpenyőt kivajazunk.



 Egy (nem túl vastag) rétegben zsemlemorzsával beszórjuk.



Egy réteg reszelt burgonya, egy réteg hagyma következik.



A szardellákat ritkábban helyezzük el. (Különben nagyon erőteljes lesz az íze)


Folytatjuk a krumpli-hagyma-szardella rétegekkel, amíg meg nem telik a serpenyő.

A tejszínben elkeverjük a szardella sós levét, majd ezzel öntjük le az egészet.



A tetejére egy réteg zsemlemorzsát szórunk.


180-200 fokon 30-45 percig sütjük (sütőtől függő), amíg a morzsa aranybarna lesz. 


Ehetjük simán vagy egy kis extra tejföllel.


Jó étvágyat!   Smaklig måltid!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése