2013. május 18., szombat

Järvzoo - vadaspark északon

Hudiksvalltól nyugatra úgy kb. 50 km-re fekszik Järvsö városkája ami kiváló sípályáiról és állatparkjáról nevezetes, így télen-nyáron gyakran megfordulunk itt. A Järv szó rozsomákot jelent, az ö pedig szigetet, így a város nevét talán Rozsomákszigetnek lehetne fordítani. Svédül mindenesetre jobban hangzik.
Az állatpark vagy vadaspark a Järvzoo nevet kapta és egyik kedvelt úticélunk. Jóformán minden vendégünket elhozzuk ide, így egy évben egyszer-kétszer mindig megfordulunk itt.


A park az északi erdők növény- és állatvilágát mutatja be. Különlegessége, hogy a látogatók egy "zárt pályán" belül mozognak az erdőben, vagyis egy kb 3.5 km hosszú fából készült járda vezet körbe a parkon.

 
 Így természetesen akadálymentesített a közlekedés amit az időjárás sem nehezíthet meg. Az útvonal bőven el van látva pihenőkkel is.

A hosszú sétálás alatt a holmik (és fáradt gyerekek) cipelését könnyítendő kis taligákat lehet bérelni egy jelképes összegért.

A park bejáratánál egy látogatóközpont fogadja a vendégeket, itt lehet a jegyeket megváltani, mindenféle ajándéktárgyakat vásárolni illetve egy kis összefoglalót kapni Svédország 5 legnagyobb ragadozójáról:



Medve Farkas Hiúz Rozsomák Ember
súly (kg) 60-300 35-55 15-30 8-18 50-130
élettartam 25 év 10-15 év 12-14 év 12-13 év kb 80 év
egyedszám 3000 200 1700 500 9.4 millió

A parkban az öt nagyragadozón kívül más érdekességek is vannak: rén- és jávorszarvasok, őzek, pézsmatulkok, vörös és sarki fehér rókák, sünök valamint gazdag madárvilág, főképpen baglyok.

Az állatok természetes környezetükben, az erdő fái és sziklái között, viszonylag nagy területen mozognak, de természetesen elkülönítve egymástól és a látogatóktól. Az állatsimogatóban azért van lehetőség közeli kapcsolatba is kerülni a szelídebb kedvencekkel.


A túra felénél egy nagyobb pihenőhelyet alakítottak ki, itt tűzrakóhelyek és padok kínálnak helyet a piknikezni akaróknak. Nemcsak szabadtéri tűzrakóhely, hanem egy kis faházikó is van itt, arra az esetre, ha zordabb lenne az időjárás. A házikóban egy benti tűzrakó helyen szintén van mód sütögetésre. Itt mindig van kellő mennyiségű összevágott fa is.

A házikó körül rendre felbukkannak a mókusok, akik az évek során megtanulták, hogy nem kell félniük az emberektől. Sőt, tőlük mindig csurran-cseppen egy kis ennivaló is. A gyerekek a legnagyobb izgalomban etetik a mókusokat gyümölcsökkel vagy más rágcsálnivalóval.



Még egy érdekesség: a parkban feltüntetett zárási idő csak arra vonatkozik, hogy azután már nem engednek BELÉPNI senkit. Akik viszont már bent vannak, azok maradhatnak ameddig jólesik: kifelé nyílik a park kapuja késő este is. Ez egy roppant praktikus dolog, mi például még soha sem tudtuk zárásig megunni a parkot és látnivalóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése