2013. június 22., szombat

Kürtöskalács készítés otthon

Távol az óhazától gyakran felerősödnek a nosztalgikus érzések a megszokott otthoni ízek iránt. Némi találékonysággal megoldható, hogy ezeket ne kelljen nélkülözni a messzi Svédországban sem.

Az egyik örök kedvencünk a kürtöskalács, amit így készítenek az aranykezű Erikák:

Hozzávalók a tésztához (6 db kalácshoz):
0.5 kg fehér liszt
4 evőkanál (6 dkg) kristálycukor
0.5 evőkanál vaníliás cukor
2.5 dkg élesztő
1 csipet só
1 egész tojás
2.5 dl tej
4 evőkanál olaj

A kenéshez: 
Olaj, kristálycukor, darált dió, fahéjas cukor, kakaópor vagy ízlés szerint bármi más finomság.


A lisztet, cukrokat, a tojást és a sót összekeverjük.


Egy deciliter langyos tejben elkeverünk 2.5 dkg élesztőt, 2 teáskanálnyi kristálycukrot és 1 evőkanál lisztet. Felfuttatjuk, majd ezt is hozzáadjuk az előbbiekhez.


A tésztát az olajjal és a maradék tejjel alaposan összedolgozzuk.

Na még egy kicsit....

Kevéske liszttel kerek cipóvá formáljuk.

Külön nem szükséges még tovább keleszteni, mert a feltekerés ideje alatt is kel a tészta.

A tészta felét laposra kinyújtjuk (ebből lesz 3 db kalács).

Egy éles késsel vagy pizzaszeletelővel csigavonalban kb hüvelykujjnyi szélességű csíkot hasítunk.

Sütőformát házilag kell készítenünk: kérjük meg Apát, hogy hosszú hetek verejtékes munkájával igyon meg 6 doboz sört, majd az üres dobozokat tekerjük be alufóliával.

A formákat  olajjal megkenjük.

 A tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd egyenletesre sodorjuk.

 

A tekercset vékonyan megkenjük olajjal, majd megforgatjuk kristálycukros dióban, fahéjas cukorban vagy kakaóporban.

A sütésre kész kalácsokat egy kifóliázott tepsibe (esetleg teflontálra) helyezzük, majd 180 fokon kb 12-20 perc (sütőtől függően) alatt megsütjük. Ha "alul-felül" sütőnk van, még forgatni sem kell feltétlenül közben.

A formákat kihúzzuk a meleg kalácsból.

 Jó étvágyat!

Lássuk, nektek sikerül-e?



4 megjegyzés:

  1. Kedves Erika!
    Nagyon köszönöm az ötletet, biztosan kipróbálom, mert mi is nagyon szeretjük. Édesanyád küldte el a blogcímet. Én az Ő óvodáskori barátnője vagyok.
    Nekem is van egy blogom, én kézműveskedéssel foglalkozom, ha van kedved nézelődjél nálam.
    Szeretettel üdvözlöm az egész családot.
    Gruber Éva

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon száraz lett sajnos..:( azért köszi

    VálaszTörlés
  3. Nem utána kell beleforgatni az ízesített cukorba? Hogy nem olvad meg rajta a cukor?

    VálaszTörlés