2010. március 8., hétfő

Hitel, Világ, Stádium

Az eltelt egy év során jónéhány élménnyel lettem gazdagabb a svéd és magyar kereskedelmi bankokkal történő napi kapcsolatnak köszönhetően. Még a blog elején "BANKÜGYEK" címszó alatt írtam az első élményekről, ehhez jöttek még továbbiak. Rövid tájékozódás után már régebben úgy határoztunk, hogy Magyarországon felvett, magas kamatozású hiteleinket érdemesebb kiváltani egy itteni, lényegesen kedvezőbb hitellel. Számlavezető bankom a Swedbank kétféle típusú szabad felhasználású  és eltérő kamatozású hitelt ajánlott, melyek közül az első változó kamatozású, a kamat a mindenkori jegybanki alapkamat függvényében alakul, emelkedhet és csökkenhet is értelemszerűen, így a törlesztendő hitelkamat változó. Ezt ellentételezendő azonban rendkívül rugalmas a visszafizetés szabályozása is: lehetőség van arra, hogy a futamidő lejárata előtt előtörleszthessen az ügyfél, akár úgy, hogy megemelteti a havi törlesztőrészletét, vagy kisebb-nagyobb extra befizetéseket is tehet. Minden ilyen tranzakció során csökken a futamidő, az extra befizetéssel arányosan. A legkellemesebb az egészben, hogy tetszőleges számú alkalommal lehet módosítani a befizetéseken, s ennek SEMMILYEN KÜLÖN KÖLTSÉGE NINCS! Nem kell kifizetni a bank elmaradt kamatbevételét, nincs szerződésmódosítási díj, előtörlesztési díj, semmilyen retorzió. Egy esetben számítanak fel díjat: ha a futamidő lejárata előtt úgy dönt az ügyfél, hogy még több hitelt szeretne, ez mintegy 100 koronába kerül (2600Ft). A másik típusú hitelnél fix kamatozású hitel véd a jegybanki kamat ingadozásaival szemben, ekkor viszont nincs lehetőség a fenti rugalmas előtörlesztésekre.
Bízva a svéd jegybanki alapkamat nem túl nagy kilengéseiben, végül az első változat mellett döntöttünk, s egy olyan szabad felhasználású hitelt választottunk, aminek a THM-e jelenleg 4.7% volt.
Az egész procedúra a lehetőségek megbeszélésével, a hitelképesség vizsgálatával, a szerződéskötéssel,  együtt 30 percet vettek igénybe, mire felálltam a székből, már a számlánkon is volt a kért összeg. Ehhez 2 dolgot kellett csak bemutatnom: a svéd személyi igazolványomat és egy munkáltatói igazolást.
Még egy tény, ami szöget üt az ember fejébe: az év végén jött egy levél a banktól, amiben összefoglalták az év során zajlott hitellel kapcsolatos történéseket, valamint az igazolást arról, hogy ezt ugye megküldték az adóhatóságnak, s egyúttal azt a tájékoztatást, hogy a felvett hitel után fizetendő kamat mekkora részét írhatom majd le az éves adómból...  hát igen: ha már egyszer a kamatnyereség után adót kell fizetni, nem úgy logikus, hogy a hitelkamat után adókedvezmény jár? Igen, így logikus. De miért csak Svédországban?
A svéd banki számlavezetéssel természetesen továbbra is maximálisan elégedett vagyok, mert minden óramű pontossággal működik, a számlanyitás óta minden tranzakció visszamenőleg is lekérdezhető az internetes felületen, semmiféle díjak nem bukkannak fel mint odahaza: számlacsomag havidíj, állandó értéknapi megbízási díj, papír alapú kivonat díja, befolyó deviza utáni kezelési költség, sms díj, és még ki tudja mi minden, amivel minden fillér normál banki működési költséget áttolnak az ügyfélre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése